Odpowiednio skomponowana dieta należy do głównych czynników chroniących nasze zdrowie. W tym stwierdzeniu nie ma żadnej przesady, co potwierdzają prowadzone w ostatnich latach badania nad metabolitami wtórnymi, występującymi w spożywanych przez nas roślinach. Okazuje się, że odgrywają one znaczącą rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, lecz również w ich leczeniu. Najważniejsze z tych substancji przedstawiamy w temacie numeru.
Składniki soplówki jeżowatej mają zdolność do regeneracji układu nerwowego, wywoływania syntezy czynnika wzrostu nerwów (NGF). Wpływają na poziom koncentracji, pamięć, poprawiają pracę i zdolności umysłowe mózgu, samopoczucie i jakość snu, zmniejszają poziom rozdrażnienia
Składniki kordycepsu chińskiego wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, silnie redukują stany zapalne, znacznie zmniejszają reakcje alergiczne, regulują krążenie, poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Składniki wrośniaka różnobarwnego zmniejszają stres antyoksydacyjny, silnie wzmacniają układ odpornościowy, stymulują rozwój limfocytów i komórek "natural kiler", wspomagając leczenie w chorobach przewlekłych.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.