W kosmetyce używany jest napar do pielęgnowania skóry przetłuszczającej się, podrażnionej, ze zmianami trądzikowymi, z rozszerzonymi porami i naczyniami włosowatymi.
Ważna przyprawa do zup (rosół), mięsa, ryżu. Składnik wielu mieszanek przyprawowych i koncentratów, ponadto rosołków i bulionetek w paście i kostce. Herbatki z korzenia i ziela należą do afrodyzjaków i środków oczyszczających.
Odwar doskonale oczyszcza skórę trądzikową i łojotokową z dużą ilością wągrów (zaskórników – Comedones). Działa też antyseptycznie, przeciwzapalnie i rozjaśniająco na cerę
Korzeń smaży się w cukrze (kandyzuje) i używa jako przekąskę lub dodatek smakowy w cukiernictwie (herbatniki, pierniki, placki). Korzeń jest ważnym składnikiem likierów, piw i win ziołowych, zalecanych dla lepszego trawienia i wzmocnienia
Korzeń lukrecji pozyskiwany jest z lukrecji gładkiej. Zawiera 2-15% saponin trójterpenowych (glicyryzyna oraz kwas glicyryzynowy oraz jego sole wapniowe i potasowe).
Korzeń arcydzięgla stosowany jest do wyrobu nalewek, likierów, wódek i win ziołowych. Należy do środków gorzko-aromatycznych (Amaro-aromatica). Zawiera olejek eteryczny bogaty w monoterpeny i seskwiterpeny; furanokumaryny, kwasy fenolowe, żywicę i flawanony.
Kora berberysu jest zasobna w alkaloidy (berberyna, kolumbamina, palmatyna, berbamina, oksykantyna, magnifloryna), garbniki. Zawartość alkaloidów wynosi od 3 do 6%, rzadziej więcej, jak np. w korzeniu berberysu.
Owoc papryki ostrej.Paprykę ostrą dodaje się do potraw tłustych i ciężkostrawnych (gulasze, bigos, dziczyzna, wyroby mięsne wędzone). Ponadto jako posypka w serach i przekąskach. Znajduje też zastosowanie w cukiernictwie (czekolady).
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.