Czyreń ogniowy 50g Arcyzioła ekstrakt z owocników polisacharydy triterpeny Rokitnik i Przyjaciele
Czyreń ogniowy (Phellinus igniarius) – gatunek grzybów jadalny z rodziny szczeciniakowatych. Źródło: polisacharydów ( w tym beta-glukan), triterpenów, flawonoidów, manganu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia, potasu.
Czytaj więcej >Opis
Czyreń ogniowy 50g
Producent: Rokitnik i Przyjaciele Sp. z o.o., ul. Wspólna 63B lok.2, 00-687 Warszawa
index: FR21
Czyreń ogniowy (Phellinus igniarius) – gatunek grzybów jadalny z rodziny szczeciniakowatych. Źródło: polisacharydów ( w tym beta-glukan), triterpenów, flawonoidów, manganu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia, potasu.
Składniki czyrenia ogniowego:
- mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- wykazuja zdolność zakłócania komunikacji kworum (ang. uorum sensing) bakterii gram-ujemnych (w tym borelia)
- hamują zdolność wniknięcia, namnożenia się, budowania kolonii oraz uszkodzenia tkanej zainfekowanego organizmu
- mają działanie silnie oksydacyjne (aktywują produkcję SOD, kluczowego enzymu antyoksydacyjnego), antymutagenne
- hamują wzrost (przerzuty) oraz wywołują apoptozę (zaprogramowana destrukcję) komórek niepożądanych, ,
- przeciwzapalne, przeciwhistaminowe
- zmniejszają intensywność chorób autoimmunologicznych stawów, skóry oraz reakcji alergicznych (anafilaksyjnych)
- wspomagają pracę układu pokarmowego, w szczególności jelit (jelito drażliwe)
Sposób użycia:
1 lub 2 płaskie miarki ekstraktu (ok. 600-1200 mg) dodać do soku owocowego, warzywnego, innych napojów.
Podawanie ekstraktu razem z witaminą C poprawia biodostępność i wchłanianie jego składników.
NIE ŁĄCZYĆ Z NABIAŁEM
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Skład: czyreń ogniowy standaryzowany > 20% polisacharydów, > 5% triterpenów.