• Nowy

Miód leśno-spadziowy 1200g Miody Bieszczadzkie

MB37
1 - 3 dni

Miód leśny znany był już w starożytności. Od wieków funkcjonuje w kuchni i kulturze świata. W starożytności był nie tylko cennym i bogatym w składniki odżywcze produktem co potwierdzają liczne źródła historyczne.

Czytaj więcej >
pokaż więcej pokaż mniej

Opis

Miód leśno-spadziowy 1200g Miody Bieszczadzkie

Producent: Gospodarstwo Pasieczne Piotr Cieśla, Bachórz 52A, 36-068 Bachórz

index: MB37

Miód leśno-spadziowy znany był już w starożytności. Od wieków funkcjonuje w kuchni i kulturze świata. W starożytności był nie tylko cennym i bogatym w składniki odżywcze produktem, ale też wspomagającym przy wielu problemach zdrowotnych, co potwierdzają liczne źródła historyczne. Wspomaga przy przeziębieniu, wzmacnia organizm, a także doskonale wpływa na skórę. Prozdrowotne działanie miodu zawdzięczamy znajdującym się w nim białkom, które wykazują właściwości bakteriobójcze. To także bogate źródła przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nich także ogromne pokłady witamin i mikroelementów takich jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor czy mangan. Dodatkowo obecne w nim cukry proste (glukoza i fruktoza) wzmacniają organizm i są wchłaniane z układu pokarmowego do krwi, a tam przekształcane są w energię lub odkładają się w wątrobie (w postaci glikogenu).

Wspomagające działanie miodu leśno-spadziowego jest dobrze znane. Pamiętajmy, że nieoficjalna klasyfikacja miodów jest bogata i urozmaicona. Miody można podzielić w zależności od źródła, konsystencji, barwy, czasu i miejsca zbioru oraz sposobu pozyskiwania. Pszczelarze często też określają pozyskany miód według położenia pasieki. Można je podzielić na wielokwiatowe i jednokwiatowe. Miód otrzymuje miano jednokwiatowego, jeśli przynajmniej połowa nektaru, z którego powstał, pochodzi z jednego typu kwiatu. Miody można podzielić także na nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe, czyli mieszane. Jednym z miodów nektarowo-spadziowych jest właśnie miód leśno-spadziowy. Określany jest mianem „dwa w jednym”, ponieważ łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych. Powstaje on z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej. Są one zbierane przez pszczoły w tym samym czasie.

Zawiera przede wszystkim właściwości nektarów roślin leśnych. Są nimi zazwyczaj borówka, dzika róża, lipa, rumianek, kruszyna dziurawca, malina, głóg oraz zioła. Charakterystyczna jest dla niego wysoka zawartość enzymów, które są odpowiedzialne za przeciwzapalne właściwości. Jak wszystkie miody, w większości składa się z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Dodatkowo miód ten jest bogaty w związki azotowe, kwasy organiczne, minerały (wapń, fosfor, potas) i witaminy. W jego skład wchodzą również olejki eteryczne i flawonoidy.

Opinie

Napisz swoją opinię

Miód leśno-spadziowy 1200g Miody Bieszczadzkie

Miód leśny znany był już w starożytności. Od wieków funkcjonuje w kuchni i kulturze świata. W starożytności był nie tylko cennym i bogatym w składniki odżywcze produktem co potwierdzają liczne źródła historyczne.

Napisz swoją opinię

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć