Miód rzepakowy 1200g Miody Bieszczadzkie

Miód rzepakowy 1200g Miody Bieszczadzkie

MB29
1 - 3 dni

Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową.

Czytaj więcej >
pokaż więcej pokaż mniej

Opis

Miód rzepakowy 1200g

Producent: Gospodarstwo Pasieczne Piotr Cieśla, Bachórz 52A, 36-068 Bachórz

index: MB29


Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody (średnio 18%) ulega szybkiej krystalizacji, dając drobne kryształy i mazistą konsystencję. Z tego względu jest miodem najszybciej krystalizującym, niekiedy w ciągu kilku dni po pozyskaniu z ula, a często nawet krystalizuje już w plastrach. Ma delikatny, choć dobrze wyczuwalny zapach oraz bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy smak.


Występują w nim olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina i kumaryna, a także żelazo, którego przyswajalność z miodu rzepakowego wynosi 63 procent oraz bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej. Występują w nim też witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy, a wysoka zawartość glukozy sprawia, że wykorzystywany jest w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Nie obciąża też wątroby, a wręcz dodatkowo pobudza i wzmacnia jej właściwości detoksykacyjne.


Właściwości prozdrowotne
Miód rzepakowy polecany jest przede wszystkim przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego - wzmacnia serce i jego siłę skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia jego dotlenienie i odżywienie oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie i wspomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Usuwa wodę z tkanek i na drodze diurezy przyczynia się do zmniejszenia obrzęków. Obecne w miodzie cukry proste sprawiają, że jest on łatwo przyswajalny przez wątrobę, przez co zwiększają jej zdolność do detoksykacji - odtruwania organizmu (wiąże szkodliwe metabolity z powstającym z glukozy kwasem glukuronowym i związkami flawonoidowymi pochodzącymi z nektaru, w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia i usuwania z organizmu wraz z moczem). Występujące w miodzie cholina usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Wykorzystywany jest we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy), a u chorych na dusznicę bolesną, którym podawano miód rzepakowy, obserwowano wyraźną poprawę stanu zdrowia. Stosowany jest też do walki ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, oraz przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej, z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i obecne w nim olejki eteryczne. Poza tym wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając gojenie stanu zapalnego tych narządów. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Wysoka zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych sprawia, że miód rzepakowy polecany jest w stanach wyczerpania organizmu. Jest on doskonałą odżywką regenerującą -  wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej, gdyż nie tylko odżywia, ale też poprawia myślenie i koncentrację. Miód doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości zewnętrznych. W przypadku lekkich oparzeń szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia, a stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran.


Opinie

Napisz swoją opinię

Miód rzepakowy 1200g Miody Bieszczadzkie

Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową.

Napisz swoją opinię

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć